Bułeczki śniadaniowe

by | |

Bułeczki śniadaniowe




Składniki:

- 1,5 szklanka mąki (typ 650)
- 0,5 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 2 łyżki smalcu 
- 17-20 g drożdży świeżych 
- 1,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli

Mąkę przesiać i dodać sól. Do letniego mleka dodać żółtko i smalec. Drożdże wymieszać z cukrem. Połączyć wszystko razem i zagnieść ciasto. Odstawić na parę minut w ciepłe miejsce i ponownie zagnieść. Uformować bułeczki i odstawić do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 190*C przed pieczeniem można posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem.

Najlepiej smakują na ciepło do śniadania.

Smacznego.  

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com