Torcik czekoladowy

by | |

Torcik czekoladowy wersja testowa.

Jako że moja córa ma za miesiąc pierwsze urodziny postanowiłem poćwiczyć wyrabianie tortów.
Tak co by wpadki nie było :) no i coś do kawy zawsze jest mile widziane :)



w trakcie konsumpcji



tuż przed ...


Składniki:

Biszkopt:
- 5 jaj 
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem czekoladowo - śmietankowy:
- gorzka czekolada
- śmietana 18 200g

Ozdobne serduszko:
- cukier puder

Zaczynamy od biszkoptu. Białko jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując.
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę mieszając drewnianą łyżką do uzyskania równomiernej masy.
Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 - 45 min w 160*C.

Teraz kolej na krem. rozpuszczamy gorzką czekoladę na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po wystudzeniu ubijamy jak śmietanę mikserem na wysokich obrotach.

Wystudzony biszkopt tniemy na plastry i przekładamy naszą masą. Zewnętrzna powierzchnia też została pokryta kremem i na koniec posypana cukrem pudrem w kształcie serduszka.

Można zrobić niezliczone wariacje nasączając biszkopt i zmieniając  masy czy stosując polewy.




Smacznego. 




5 komentarze:

Anonimowy

Genialnie prosty przepis na fantastycznie smaczny krem

Inspirowane Smakiem

Ulubiony tort mojego brata, a roczków ma już 27.... :)

Anonimowy

Witam!Czy w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia?

Witold Wildner

Zgadza się nie ma proszku do pieczenia :) ni grama :)

Polskie Potrawy

Dziekuje ci juz sobie po smakuje

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com