Sernik babci Janki

by | |



    Sernik babci Janki ... pokolenia zachwycają się nim od lat



Składniki:

Cisto ( właściwie to kruszonka)

- 400 g  mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia 

Masa serowa:

- twaróg półtłusty 1 kg (krajanka) UWAGA! nie stosujemy żadnych serków w kubełkach itp.
- 2 żółtka
- starta skórka z 2 cytryn reszta na sok
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki masła
- białko z 4 jajek

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy, margaryna powinna mieć temperaturę pokojowa wtedy łatwiej się wyrabia. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy do zamrażarki.
 Teraz pora na masę serową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do sera przeciśniętego przez praskę, wymieszanego z resztą składników (masełko powinno być roztopione ale nie gorące). Sok wyciskamy z cytryn do smaku, zależy od sera.
Na wysmarowaną formę, posypaną bułką trzemy na grubych oczkach 1 kawałek ciasta i równomiernie  rozprowadzamy. Następnie nakładamy masę i trzemy drugą część ciasta. Czynności należy wykonywąć delikatnie by nie zbić ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250*C. Zmniejszamy na 200*C wpierw pieczmy z dołu a po 30-40 min dołączamy górę, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego.

4 komentarze:

Kasia

Wszystko, co jest według przepisu babci, musi być przepyszne! :)

Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/

gin

Wcale się nie dziwię - wygląda zachwycająco :)

jotel

SERIO 250 stopni? ;O nie no proszę potwierdź to bo nie mogę uwierzyć...

Witold Wildner

witam :)

już zaktualizowałem by wszystko było jasne :)

wysoka temperatura początkowa jest potrzebna gdyż ciasto jest zmrożone :)

przepraszam za zamieszanie :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com