Szarańcza smażona ...

by | |


   Szarańcza smażona ... przekąska dla odważnych.




Składniki:

- szarańcza wędrowna w naszych warunkach tylko hodowlana zwłaszcza zimą
- tłuszcz do smażenia


Szarańczę wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy bardzo krótko, do momentu zrumienienia. W przeciwnym razie będzie zbyt twarda i pusta. Odcedzamy i wysypujemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podajemy na półmisku lub długich patyczkach szaszłykowych (ułatwiają jedzenie) lekko osolone.
Zjadamy praktycznie tylko odwłok.

Przyznaje że jadłem je pierwszy raz i jestem miło zaskoczony. Ciekawy smak i fajnie chrupie.
Dużo osobników trzeba by się objeść ale jako ciekawostka super.

Ceny w hodowlach są całkiem przystępne.

Smacznego.
  

Za chwilę będę testował szarańcze pieczone w cieście curry.

8 komentarze:

Amber

Jadłam ją z rusztu w Malezji.
Chrupiące kąski!

Capacitier

Dla odważnych i mających takie zwierzątka w zasięgu

Witold Wildner

w całym kraju są hodowle, tak więc nie ma większego problemu ze zdobyciem szarańczy.
W sklepach zoologicznych (tych z centrów handlowych) też można kupić tyle że cena dużo wyższa.

Pozdrawiam

asiathinksthings.com

o rany! ciekawy pomysł :) mój mąż mówi, że smakuje trochę jak chipsy :)

Ewam

Nie,nie i jeszcze raz nie:)))

Anonimowy

W sumie - widzę, że niezły początek, qrtschaki też będziesz tak żywcem nadziewał na ruszt?....
Czemu nie. Przecież to TYLKO przekąska, ma być chrupiąca, co tam, że wcześniej zdycha w boleściach. ;/

Witold Wildner

z anonimami ciężko się dyskutuje ... no ale może się wstydzisz, kto wie.

Owady są nabijane na patyczek już po usmażeniu, jak napisałem w poście.

Ale można też jak kurczaki z rożna robić nic nie stoi na przeszkodzie.

Ale hjak rozumiem takowych kurczaków drogi Anonimie też nie jadasz.

Pozdrawiam

ola

a z hodowli przeznaczonej na karmę dla ludzi czy dla zwierząt? trochę to dziwnie brzmi, ale chodzi mi o to, że gdzieś czytałam, że karmi się je czymś innym gdy są przeznaczone dla ludzi, bo jak dla zwierząt to karmią je raczej nienaturalnym byle czym.

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com