Żeberka klasyczne

by | |


    Żeberka klasyczne.




Składniki:

- 1 kg żeberek
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek


Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałki nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Następnie przekładamy do garnka i dusimy wraz z  cebulą i przyprawami około 40 min. następnie dodajemy czosnek i gotujemy do momentu zredukowania sosu. Długość duszenia (można tez zapiekać w piekarniku) zależy od mięsa i naszych gustów. Jeżeli chcemy by mięso się rozpływało i odchodziło od kości musi to troszkę dłużej potrwać.

Podajemy z ziemniaczkami i kapustą ... lub pod pierzynką :)

Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com