Botwinka

by | |


   Zupa z botwinki ... na przywołanie wiosny :)




Składniki:

- botwinka
- skrzydełka z kurczaka (2 szt)
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniak
- por lub mała cebula
- sól i pieprz
- ziele angielskie, listek laurowy i ząbek czosnku



Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki, tak jak leci od korzenia po liście. Wrzucamy do garnka z zimną wodą.  Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę selera pokrojone w kosteczkę.
teraz pora na skrzydełka z kurczaka i przyprawy. Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, por lub mała cebula i ząbek czosnku. Gotujemy powolutku i dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Po godzince mamy pyszną zupkę botwinkową. Gdy ktoś chciałby bardziej gęstą wersję może zrobić do niej ajnlauf czyli lane kluski.

Smacznego



2 komentarze:

Polskie Potrawy

Moje danie z dzieciństwa W tedy nie lubiłam zup.

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com