Ciasto snikers lub miodownik

by | |

Ciasto zwane snikersem lub miodownikiem a u mnie w  domu binsztik. Łatwe i szybkie w wykonaniu z gwarancją sukcesu :P





Składniki :

Ciasto na przekładki :
- mąka pszenna 700 g
- 1 kostka margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- cukier waniliowy
- kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajka, mleko margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec dodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na prostokąty wielkości połowy formy. Wersja z 4 przekładkami. można też zrobić 3 przekładki na cała formę.

Polewa z orzechami:

- orzechy włoskie
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki margaryny

Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia (nie gotować) rozprowadzić na jednej z przekładek.

Przekładki pieczemy wszystkie razem w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 - 20 minut.


Gotową masę karmelowo-orzechową z puszki lekko podgrzewamy i rozprowadzamy na dwóch upieczonych podkładkach (powinny być wystudzone). Ostatnią warstwę stanowi budyń waniliowy, zrobiony z połowy ilości mleka podanego na opakowaniu ( 1/4 litra). Po złożeniu wszystkiego w całość ciasto jest gotowe :)

 
Smacznego.


Kulinarny Dzień Kobiet

22 komentarze:

Izaa

świetnie wygląda

Ola

u mnie znany jako miodownik ;)

Anonimowy

pyszne

Unknown

wygląda przepysznie ;D

gin

Mmm, wygląda cudownie... :)

Anonimowy

przepis jest mało logiczny

Witold Wildner

Drogi anonimie ... w którym miejscu widzisz brak logiki ??

Jola8000

Dosyć często robię to ciasto jest pyszne :) Pozdrawiam

Anonimowy

a w którym miejscu na zdjęciu jest masa budyniowa?

Witold Wildner

Tego fragmentu akurat nie ma na zdjęciu :) ale jak jest taka potrzeba mogę dodać :D

Anonimowy

ciasto wygląda pysznie ale ja też bym prosiła o dokładniejszy opis - nagle pojawia się jakaś gotowa masa z puszki - to jakaś konkretna? jak duża puszka?

Anonimowy

ciasto przepyszne

Anonimowy

A ile tych orzechow.Dzieki za wyjasnieniee:)

Witold Wildner

W temacie masy z puszki. Mała puszka masy kajmakowej lub krówkowej.

A co do orzechów ... na jedno takie ciasto używam połowy szklanki łuskanych pokrojonych orzechów włoskich.

Smacznie pozdrawiam :)

Anonimowy

a jak zrobic budyn z mleka?

Unknown

A jak zrobić mleko z budyniu ?

Unknown

A jak mleko z budyniu ?

Witold Wildner

no tak :) już poprawione :) połowa ilości podanej na opakowaniu budyniu :D

Dziękuję

Anonimowy

Zrobiłam wg przepisu na święta. Wyszło najlepsze z tych, które piekłam. Jako pierwsze zniknęło :) Dałam więcej orzechów włoskich, dorzuciłam też brazylijskie, bo akurat miałam opak. otwarte i zrobiłam brzegi wyższe, żeby przy pieczeniu ta masa nie zleciała z ciasta. Polecam przepis :D

Anonimowy

Witam czy to cisto także musi odstać 3 dni w lodowce ??? tak jak w innych przepisach w necie. Poprosiłabym o mniej więcej wymiary ciasta :)

Witold Wildner

Ciasto jest gotowe już po wystygnięciu budyniu :)

wymiary mniej więcej 25x30 cm

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com