Śledzie w śmietanie na ostro

by | |


Śledzie w śmietanie na ostro ... klasyka z czerwoną nutką





Składniki:

- 4 filety śledziowe solone
- cebula
- śmietana 18% ( 250 ml )
- ziele angielskie ( 8-10 szt )
- liść laurowy (3 szt )
- pieprz czarny świeżo mielony
- papryka ostra najlepiej pepperoni wiśniowe ( 2 - 3 szt )


Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie by pozbyć się nadmiaru soli (wodę zmieniamy 2 lub 3 razy w zależności od stopnia zasolenia). W międzyczasie drobno siekamy cebulę oraz paprykę, dodajemy przyprawy i mieszamy ze śmietaną. Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę śledzie. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na dobę.

Podajemy na świeżym pieczywie z masełkiem :)


Smacznego

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com