Kurczak z cytryną

by | |

   Kurczak pieczony z cytryną ... zadziwiająco soczysta i aromatyczna


 propozycja na niedzielny obiad.             


Składniki:

- kurczak cały
- cytryna 
- pieprz
- sól
- czosnek 
- papryka czerwona 

Kurczaka myjemy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką (słodką lub ostrą zależnie od upodobań). Do wnętrza wkładamy umytą cytrynę którą nakłuwamy w kilku miejscach. Spinamy kurczaka wykałaczkami i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Pieczemy w 175 - 180*C około godzinki (zależy od wielkości kurczaka) podlewając powstającym sosem. 

Podajemy na ciepło np z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustą.

Smacznego.

1 komentarze:

Ela Dziurkowska

Lubię kwasny posmak mięs...dobre dobre:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com