Zawijas śliwkowy

by | | 3 komentarze


    Śliwkowy sezon w pełni ... tak więc proponuję nisko słodzony zawijas drożdżowy.


Ciasto porzeczkowe

by | | 3 komentarze


         Sezon porzeczkowy w pełni więc trzeba to wykorzystać ... szybkie ciasto z czerwonej
                                                                                                                      i czarnej porzeczki :)


Ciasto śliwkowe z kruszonką

by | | 0 komentarze

Jako że śliwek teraz pod dostatkiem należy to wykorzystać ... :)


Tarta cytrynowo brzoskwiniowa

by | | 1 komentarze

     Letnie aromaty na niedzielę :)


Tarta nektarynkowo malinowa

by | | 1 komentarze

Tarta nektarynkowo - malinowa

... cudowny aromat owoców na piątkowy wieczór.


Faszerowany kalafior

by | | 3 komentarze

    Faszerowany kalafior dla urozmaicenia letniej kuchni :)


placek drożdżowy z agrestem

by | | 5 komentarze


Szybkie ciasto agrestowe ... doskonale orzeźwia w upalne dni :)





Składniki:

- agrest 0,5 kg

ciasto drożdżowe

- mąka 0,5 kg
- margaryna 0,25 kg (1 kostka)
- 3 łyżki cukru 
- 3-4 łyżki letniego mleka
- drożdże  50 g (połowa kostki)
- jajko


Drożdże rozdrabniamy palcami w mące. Dodajemy cukier, mleko, jajko i margarynę. Zagniatamy ciasto. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa placki z 0,5 kg wkładem agrestu. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy okręgi tak by pasowały do torownicy (można użyć innej formy). Wykładamy dno formy, nakładamy umyty i pozbawiony ogonków agrest i zamykamy drugim kawałkiem. Pieczemy 35 - 40 minut w 180*C do wyraźnego zarumienienia.

Kruche ciasto drożdżowe z kwaśnym agrestem idealne na upalne dni :) 


Smacznego.




Kwaśnie, no właśnie

Pierożki z czereśniami i chili

by | | 4 komentarze

Drożdżowe pierożki nafaszerowane czereśniami z nutką chili ...


pieczone i smażone na głębokim tłuszczu.

Wakacyjna przerwa

by | | 0 komentarze


 Po krótkiej wakacyjnej przerwie ... wracamy do gotowania :)


szybki letni obiadek ...

Kontakt

witold.wildner@gmail.com