Karpatka

by | |


    Karpatka w wydaniu klasycznym



.




Ciasto:

- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 0,5 kostki margaryny
- 3 jaja (jeżeli małe to 4)
- szczypta soli

    Wodę gotujemy w garnku, dodajemy margarynę by się rozpuściła. Na wrzątek dajemy mąkę (osoloną) energicznie mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Po 2 minutach odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie letnia dodajemy kolejno jajka mieszając mikserem do uzyskania jednorodnej masy. Takie ciasto dzielimy na dwie części i nanosimy na papier do pieczenia. Kształt jest dowolny, ważne by oba kawałki były identyczne. Jeden będzie stanowił spód a drugi górę naszej karpatki.
    Pieczemy w 200*C około 20 minut, następnie wyjmujemy do ostudzenia.

Masa:

- 1 budyń waniliowy  (najlepiej słodzony)
- 0,5 litra mleka
- 1 masło (200g)
- cukier puder

    Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej (musi być bardzo miękkie) dodajemy do budyniu małymi porcjami ciągle miksując.
    Równomierną masę bez grudek nakładamy na jedną z części naszego ciasta i przykrywamy drugą. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com