Szarlotka sypana
Jesienny klimat sprzyja szarotce zwłaszcza na ciepło ...
dziś proponuję wersję bezobsługową na sypko :)
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku, bytomsku, sztygarski ... długo można wymieniać
klasycznie plazeg ziemniaczany z gulaszem w kilku wersjach.
Leczo
Sezon paprykowy w pełni więc pora na ... leczo.
Składniki:
- duża papryka czerwona, zielona i żółta
- kiełbasa
- boczek wędzony
- cebula
- pomidory (mogą być z puszki)
- chili
Papryki kroimy w średnią kostkę i podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Po około 10 minutach przekładamy składniki do garnka. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy) oraz pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu. Mieszamy systematycznie by całość się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodajemy mała papryczkę chili by nadać ostrości daniu.
Podajemy na gorąco, najlepiej na drugi dzień gdy uwolnią się wszystkie aromaty.
Smacznego.
Ciasto porzeczkowe
Sezon porzeczkowy w pełni więc trzeba to wykorzystać ... szybkie ciasto z czerwonej
i czarnej porzeczki :)
placek drożdżowy z agrestem
Szybkie ciasto agrestowe ... doskonale orzeźwia w upalne dni :)
Składniki:
- agrest 0,5 kg
ciasto drożdżowe
- mąka 0,5 kg
- margaryna 0,25 kg (1 kostka)
- 3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki letniego mleka
- drożdże 50 g (połowa kostki)
- jajko
Drożdże rozdrabniamy palcami w mące. Dodajemy cukier, mleko, jajko i margarynę. Zagniatamy ciasto. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa placki z 0,5 kg wkładem agrestu. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy okręgi tak by pasowały do torownicy (można użyć innej formy). Wykładamy dno formy, nakładamy umyty i pozbawiony ogonków agrest i zamykamy drugim kawałkiem. Pieczemy 35 - 40 minut w 180*C do wyraźnego zarumienienia.
Kruche ciasto drożdżowe z kwaśnym agrestem idealne na upalne dni :)
Smacznego.
Pierożki z czereśniami i chili
Drożdżowe pierożki nafaszerowane czereśniami z nutką chili ...
pieczone i smażone na głębokim tłuszczu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com