Kaczka w majeranku faszerowana jabłkami ... na świąteczny stół.
Składniki:
- kaczka (1 - 1,5 kg)
- kwaśne jabłka
- majeranek
- pieprz i sól
- angielskie ziele i liść laurowy
- czosnek
- papryka czerwona ostra i słodka
- oliwa z oliwek
Kaczkę myjemy i nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut. Następnie wcieramy majeranek zarówno wewnątrz jaki w środku (wcześniej roztarty w dłoniach). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki (16) upychamy we wnętrzu kaczki i zaszywamy ją. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z małą ilością oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek, liść laurowy, angielskie ziele. Wkładamy do piekarnika na 180*C pieczemy przez 30 minut. Następnie polewamy kaczkę z naczynia i posypujemy papryką. Pieczemy dalej w 170*C przez 30 - 40 w zamkniętym naczyniu lub pod przykryciem z folii aluminiowej. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termo obiegu prze 10-15 minut w celu uzyskania chrupiącej skórki.
Smacznego.
6 komentarze:
Wygląda świetnie...ale mówię z góry kaczka śmierdzi...:( a czym....knotami:x
Proszę się nie śmiać...zapach skubanych kaczek i to takich prasowanych żelazkiem przez mokrą szmatę, prześladuje mnie od dziecka...stąd mój uraz. Ale życzę smacznego:)
Uwielbiam kaczuszkę faszerowaną jabłkami!!! to jedno z moich ulubionych dań :)
To w ramach treningu przed świętami :)
najlepsza jest z jabłkami:)
z czym serwujecie taka kaczke?
Dziś podajemy taką kaczkę z pieczonymi ziemniaczkami :) i masełkiem
Prześlij komentarz