Młoda kapusta klasycznie ...
Składniki:
- młoda kapusta
- cebula dymka
- boczek wędzony
- sól, pieprz i cukier
Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Młoda kapusta mięknie bardzo szybko więc należy zachować ostrożność. W międzyczasie smażymy drobno pokrojony boczek i kroimy cebulkę. Odcedzamy kapustę i dodajemy sól i cukier w proporcji 1:3 dokładnie mieszamy. Kapusta puści soki które zlewamy, chyba że ktoś woli na mokro. Dodajemy podsmażony boczek i dokładnie mieszamy ciagle podgrzewając doprawiamy pieprzem i ... gotowe.
Smacznego.
4 komentarze:
też za mną chodzi taka kapustka:) pyszna jest:)
uwielbiam, ostatnio zrobiłam z jednej małej kapusty i całą zjadłam:) ja robię z boczkiem surowym i dodaję koperek, pyychota
jak przychodzi wiosna to nie mogę się doczekać kiedy młoda kapusta pojawi się na straganach - ja dodaję koperku :)
wkrótce i u mnie w domu pojawi się Twoja kapustka :)
Prześlij komentarz