Placek po węgiersku, bytomsku, sztygarski ... długo można wymieniać
klasycznie plazeg ziemniaczany z gulaszem w kilku wersjach.
Składniki:
Placek ziemniaczany czyli podstawa :
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- bułka tarta
- 1 jajko
- sól i pieprz
Obrane ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (są miłośnicy wersji wiórkowej) razem z cebulą. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Konsystencje regulujemy przez dodatek bułki tartej. Ciasto powinno być gęste by łatwo dało się nakładać łyżką na patelnię. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju krótko z obu stron. Na zdjęciu wersja z małymi placuszkami, jak ktoś woli to może zrobić jeden duży i zawinąć nałożony na niego gulasz.
Wkład czyli gulasz (w moim przypadku drobiowy)
- 0,5 kg piersi z indyka
- 2 cebule
- papryka słodka
- czosnek
- ziele angielski i liść laurowy
- sól i pieprz
Mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z przyprawami. Po 2 - 3 minutach intensywnego smażenia odlewamy odrobiną wody i dodajemy cebulę z czosnkiem. Dusimy na małym ogniu około 30 minut. Zagęszczamy powstały sos odrobiną mąki.
W wersji klasycznej nakładamy gulasz na świeżo wysmażony placek i podajemy. W innych odmianach które spotkałem mamy następujące dodatki
- kwaśna śmietana
- ogórek i papryka konserwowa wkrojona do sosu
- pieczarki lub leśne grzyby
W każdej postaci smakuje doskonale.
Smacznego.
3 komentarze:
Jaki wypas.... :P
ponieważ sezon grzybowy w pełni to ja wybieram wersję z sosem grzybowym:)
Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Prześlij komentarz