Tak treningowo przed tłustym czwartkiem :) zapraszam na pączki wiedeńskie.
Szybkie i łatwe no i smaczne :)
Składniki :
Ciasto robimy według przepisu jak na Karpatkę który znajdziecie TU
Zmiksowane ciasto przekładamy do przyrządu służącego do robienia ozdób na tortach.
W moim przypadku duża strzykawka z końcówką w kształcie gwiazdki. Może też być rękaw, to bez znaczenia.
Wyciskami spirale na papierze do pieczenia, rozmiar wedle uznania ( u mnie 5 cm ). Proszę tylko pamiętać że ciasto się rozrośnie, i może być problem z obracaniem lub nawet wyjęciem pączka z tłuszczu :P
Smażymy na głębokim tłuszczu. Wkładamy do naczynia z olejem trzymając za papier do pieczenia, który powinien być na wierzchu. Po chwili zdejmujemy go i odwracamy pączka. śmarzymy z obu stron do zezłocenia. Studzimy polewamy lukrem i .... zajadamy :)
Smacznego.
2 komentarze:
pyszne pączusie :-)
ojej, aż mi ślinka pociekła!!
Prześlij komentarz