Śliwki w kruszonce
by
Witold Wildner
|
|
Sezon śliwkowy w pełni ... więc zapraszam na śliwki w kruszonce.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek
Składniki sypkie mieszamy razem i dodajemy margarynę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto które następnie dzielimy na dwie równe części i wkładamy do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy śliwki pozbawiając je pestek i krojąc na ćwiartki.
Zmrożone ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy śliwki i pokrywamy je kolejną warstwą ciasta (też trzemy na grubych oczkach).
Pieczemy w 180*C przez (zaczynamy od spodu) 40 - 50 minut do zezłocenia kruszonki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
3 komentarze:
uwielbiam ciasto na którym jest kruszonka i posypuję ją jeszcze grubym cukrem :) eh......
wygląda pysznie:)
Smaczne dasz proszę do kawy
Prześlij komentarz