Sezon paprykowy w pełni więc trzeba to wykorzystać ...
kurczak faszerowany papryką.
Składniki:
- kurczak cały
- papryka świeża
- czosnek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie i liść laurowy
- sos sojowy ciemny
- olej
Kurczaka
dokładnie myjemy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Nacieramy solą i pieprzem.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i wpychamy do wnętrza wraz z czosnkiem. Do
garnka (cały stalowy) wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy liść laurowy i ziele
angielskie. Wkładamy kurczaka i smarujemy go mieszaniną oleju i
sosu sojowego ciemnego w proporcji 1:1 Przykrywamy pokrywką i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do 200*C. Pieczemy około 40 minut, następnie uchylamy pokrywkę
i zmniejszamy temperaturę do 170*C na 30 minut . Po tym czasie średniej
wielkości kurczak (około 1,6 – 1,7 kg) jest gotowy. W trakcie pieczenia należy pamiętać o
systematycznym smarowaniu mieszaniną by nabrał pięknego złocistego koloru.
Aromat papryki przeniknie całe mięso
nadając mu ciekawego smaku a skórka będzie chrupiąca i złocista.
Smacznego.
1 komentarze:
kurczak nafaszerowany papryką można szybko zrobić jak goście zwalą się niespodziewanie :)
Prześlij komentarz