Pogoda sprzyja przygotowywaniu zimowych zapasów ...
dziś proponuję paprykę konserwową.
Składniki:
- papryka - ilość i kolor dowolnie :)
zalewa:
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka octu ( 10% )
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru
Wodę z cukrem i solą zagotować następnie dodać ocet. Taka porcja zalewy wystarcza na 4 kg papryki.
wsad do słoika:
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki gorczycy
- 4 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 łyżeczka oleju
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i parzymy wrzucając na chwilkę do wrzątku. Następnie upychamy w wyparzonych słoikach wraz z przyprawami. Wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy.
Słoiki z papryką wekujemy gotując we wrzątku (garnek wyłożony szmatką) lub w piekarniku na sucho.
Po sprawdzeniu szczelności poprzez odwrócenie słoika zakrętką w dół, odkładamy na zimę do spiżarni.
W wersji pikantnej do słoika doawałem po dwie papryczki chili.
Smacznego
1 komentarze:
Dość proste....pozostaje mieć tylko czas!
izabella-decomanka. : )
Prześlij komentarz