Jesienny klimat sprzyja szarotce zwłaszcza na ciepło ...
dziś proponuję wersję bezobsługową na sypko :)
Składniki:
- połówka margaryny
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- szklanka grysiku (kasza manna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 jabłek
Suche składniki za wyjątkiem cynamonu mieszamy razem. Jabłka obieramy i trzemy na wiórki lub kroimy na cieniutkie plasterki. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy jedną szklankę suchej mieszanki. Następnie układamy warstwę jabłek (połowę) i posypujemy ją cynamonem. Rozsypujemy kolejną szklankę suchej mieszanki i nakładamy resztę jabłek. Ostatnia warstwa to pozostała część sypkich składników, na którą ścieramy na grubych oczkach połowę kostki margaryny. Całość pieczemy w 180*C przez godzinkę.
Smacznego.
2 komentarze:
Uwielbiam sypaną szarlotkę :) !
Hej, dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
Prześlij komentarz