Bigos
by
Witold Wildner
|
|
Dziś proponuję bigos na szybko ... taki oszczędny :)
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- kawałek kiełbasy
- kawałek boczku wędzonego
- wywar warzywny (rosół może być wczorajsza resztka) lub z kostki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka czerwona
- pieprz czarny
- mały przecier pomidorowy
Kapustę kroimy i płuczemy, zależnie od jej kwaśności raz lub dwa razy. Ja zawsze zostawiam troszkę soku z kapusty by można bigos dokwasić na koniec gotowania. Gotujemy z dwoma listkami laurowymi i paroma kulkami ziela angielskiego. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek w kostkę, wrzucamy na patelnie i gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać posypujemy czerwoną papryką. Dodajemy listek i ziele i smażymy z 10 minut.
Ugotowaną kapustę odcedzamy dodajemy zawartość patelni (całą), przecier pomidorowy i zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Doprawiamy i po godzince od rozpoczęcia prac danie gotowe. Co prawda lepiej smakuje na drugi dzień lub gdy widać już dno w garnku, ale zaraz po ugotowaniu też jest przepyszny.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
2 komentarze:
Ja jeszcze dodaję kminek i kulki jałowca.
Ja też dodaję kulki jałowca oraz suszone grzybki ;-)
Prześlij komentarz