Eintopf kapuściany
by
Witold Wildner
|
|
Eintopf kapuściany ... szybki i łatwy recykling poświąteczny :)
Skłądniki:
- biała kapusta ( połówka główki )
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i kminek
- poświąteczne resztki :
- kiełbasa wszelkiej maści i rodzaju)
- mięso
- wędliny
- itd
Kapustę szatkujemy zalewamy wodą (tak by była zakryta) i gotujemy. W międzyczasie do garnka dokładamy, potartą na grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ciągle gotując na małym ogniu dodajemy pokrojone resztki poświąteczne. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę kminku, 3 liście laurowe i 8 ziaren ziela angielskiego. Po około 40 minutach gotowania gdy kapusta i ziemniaki zmiękną a sos się zredukuje danie jest gotowe. U mnie występuje w dwóch wariantach. Ten drugi różni się od powyższego dodaniem paru łyżek przecieru pomidorowego i łyżki czerwonej papryki.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
0 komentarze:
Prześlij komentarz