Gołąbki klasyczne ...
Składniki:
- 1 średniej wielkości kapusta
- 1 średniej wielkości kapusta
- mięso mielone z karczku lub dowolne
- ryż
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,czosnek i papryka ostra lub słodka
Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy, zdejmując liście na bieżąco.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. W międzyczasie obsmażamy mięso jeżeli mamy świeże lub wykorzystujemy dowolne mięso "wczorajsze" :P już ugotowane czy upieczone. Dodajemy przyprawy i mieszamy z ryżem. Farsz zawijamy w liście i układamy w garnku. Zalewamy wywarem warzywnym ( lub wczorajszym rosołem ) z dodatkiem małego przecieru pomidorowego. Całość gotujemy powoli przez 30 minut .... i gotowe.
Smacznego
Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy, zdejmując liście na bieżąco.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym. W międzyczasie obsmażamy mięso jeżeli mamy świeże lub wykorzystujemy dowolne mięso "wczorajsze" :P już ugotowane czy upieczone. Dodajemy przyprawy i mieszamy z ryżem. Farsz zawijamy w liście i układamy w garnku. Zalewamy wywarem warzywnym ( lub wczorajszym rosołem ) z dodatkiem małego przecieru pomidorowego. Całość gotujemy powoli przez 30 minut .... i gotowe.
Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz