Golonko

by | |

Golonko ... klasyka na szybko


i smacznie.


Składaniki:

- golonko
- cebula
- miód
- sól 
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy 

Golonko nacieramy solą i pieprzem, dodajemy przyprawy i wkładamy do lodówki na 2 - godziny. Następnie dusimy w garnku (może być szybkowar wtedy po 30 minutach jesteśmy gotowi)  z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Jeżeli będziemy wykorzystywać wywar do zrobienia sosu cebuli powinno być więcej (na 3 golonka 5 sztuk) Gdy golonko zmięknie przekładamy je do piekarnika, polewamy miodem i zapiekamy prze 15- 20 minut w 160 *C. Podajemy na ciepło z pieczywem i musztardą lub z sosem powstałym podczas duszenia.
W takim wypadku należy zmiksować pozostały w garnku wywar doprawić i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Smacznego. 



1 komentarze:

martawkuchni.blog.pl

wieki nie jadłam golonki:) mmm aż zgłodniałam na sam widok:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com