Golonko ... klasyka na szybko
i smacznie.
Składaniki:
- golonko
- cebula
- miód
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Golonko nacieramy solą i pieprzem, dodajemy przyprawy i wkładamy do lodówki na 2 - godziny. Następnie dusimy w garnku (może być szybkowar wtedy po 30 minutach jesteśmy gotowi) z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Jeżeli będziemy wykorzystywać wywar do zrobienia sosu cebuli powinno być więcej (na 3 golonka 5 sztuk) Gdy golonko zmięknie przekładamy je do piekarnika, polewamy miodem i zapiekamy prze 15- 20 minut w 160 *C. Podajemy na ciepło z pieczywem i musztardą lub z sosem powstałym podczas duszenia.
W takim wypadku należy zmiksować pozostały w garnku wywar doprawić i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Smacznego.
1 komentarze:
wieki nie jadłam golonki:) mmm aż zgłodniałam na sam widok:)
Prześlij komentarz