Torcik śliwkowy z mascarpone
piątek, 5 września 2014 by
Witold Wildner
|
|
Pyszny torcik z sezonowymi śliwkami ...
efekt gwarantowany :)
Składniki:
- śliwki - 0,7 kg - o tej porze roku do wyboru do koloru :)
- mascarpone - 0,2 kg
ciasto:
- 4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)
Jaja miksujemy z cukrem (jednym i drugim), następnie dodajemy olej. Po 5 minutach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i dokładnie mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem wylewamy cienką warstwę ciasta (około 0,5 cm), to będzie spód.
Pieczemy 20 min w 175*C. Zostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą część ciasta mieszamy z wydrylowanymi śliwkami pokrojonymi w ćwiartki. Pieczemy około 40-45 min w 175*C.
W tak zwanym międzyczasie smarujemy wcześniej upieczony spód, serkiem mascarpone. W wersji bardziej wypasionej możemy serek pomieszać z ubitą śmietaną.
Po upieczeniu głównej części i wystudzeniu jej, nakładamy ją na spód z serem i podajemy.
Smacznie pozdrawiam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
1 komentarze:
:)
Prześlij komentarz