Torcik śliwkowy z mascarpone

by | |


                    Pyszny torcik z sezonowymi śliwkami ...

                                                                                 
                                                            efekt gwarantowany :)





Składniki:

- śliwki - 0,7 kg - o tej porze roku do wyboru do koloru :)
- mascarpone - 0,2 kg

ciasto:

- 4 jaja
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (kopiasta)

    Jaja miksujemy z cukrem (jednym i drugim), następnie dodajemy olej. Po 5 minutach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i dokładnie mieszamy.
    Na blachę wyłożoną papierem wylewamy cienką warstwę ciasta (około 0,5 cm), to będzie spód.
Pieczemy 20 min w 175*C. Zostawiamy do wystudzenia.
    Pozostałą część ciasta mieszamy z wydrylowanymi śliwkami pokrojonymi w ćwiartki. Pieczemy około 40-45 min w 175*C.
    W tak zwanym międzyczasie smarujemy wcześniej upieczony spód, serkiem mascarpone. W wersji bardziej wypasionej możemy serek pomieszać z ubitą śmietaną.

    Po upieczeniu głównej części i wystudzeniu jej, nakładamy ją na spód z serem i podajemy.

  Smacznie pozdrawiam.

1 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com