Bigos

by | |


Dziś proponuję bigos na szybko ... taki oszczędny :)







Składniki:

- 0,5 kg kapusty kiszonej
- kawałek kiełbasy
- kawałek boczku wędzonego
- wywar warzywny (rosół może być wczorajsza resztka) lub z kostki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- papryka czerwona
- pieprz czarny
- mały przecier pomidorowy

Kapustę kroimy i płuczemy, zależnie od jej kwaśności raz lub dwa razy. Ja zawsze zostawiam troszkę soku z kapusty by można bigos dokwasić na koniec gotowania. Gotujemy z dwoma listkami laurowymi i paroma kulkami ziela angielskiego. W międzyczasie kroimy kiełbasę i boczek w kostkę, wrzucamy na patelnie i gdy tłuszczyk zacznie się wytapiać posypujemy czerwoną papryką. Dodajemy listek i ziele i smażymy z 10 minut.
Ugotowaną kapustę odcedzamy dodajemy zawartość patelni (całą), przecier pomidorowy i zalewamy rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Doprawiamy i po godzince od rozpoczęcia prac danie gotowe. Co prawda lepiej smakuje na drugi dzień lub gdy widać już dno w garnku, ale zaraz po ugotowaniu też jest przepyszny.

Smacznego.


2 komentarze:

Ela Dziurkowska

Ja jeszcze dodaję kminek i kulki jałowca.

Anonimowy

Ja też dodaję kulki jałowca oraz suszone grzybki ;-)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com