Śliwki w kruszonce

by | |


     Sezon śliwkowy w pełni ...  więc zapraszam na śliwki w kruszonce.






Składniki:

- 0,5 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek

         Składniki sypkie mieszamy razem i dodajemy margarynę oraz żółtka. Zagniatamy ciasto które następnie dzielimy na dwie równe części i wkładamy do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy śliwki pozbawiając je pestek i krojąc na ćwiartki.
         Zmrożone ciasto trzemy na tarce o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładamy śliwki i pokrywamy je kolejną warstwą ciasta (też trzemy na grubych oczkach).
         Pieczemy w 180*C przez (zaczynamy od spodu) 40 - 50 minut do zezłocenia kruszonki.

Smacznego


3 komentarze:

Mirosław Mazur

uwielbiam ciasto na którym jest kruszonka i posypuję ją jeszcze grubym cukrem :) eh......

Mona Malpacita

Smaczne dasz proszę do kawy

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com