Placek po węgiersku

by | |


    Placek po węgiersku, bytomsku, sztygarski ... długo można wymieniać


klasycznie plazeg ziemniaczany z gulaszem w kilku wersjach.



Składniki:

Placek ziemniaczany czyli podstawa :

- 0,5 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- bułka tarta
- 1 jajko 
- sól i pieprz 

    Obrane ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach (są miłośnicy wersji wiórkowej) razem z cebulą. Wbijamy jajko i przyprawiamy solą i pieprzem. Konsystencje regulujemy przez dodatek bułki tartej. Ciasto powinno być gęste by łatwo dało się nakładać łyżką na patelnię. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju krótko z obu stron. Na zdjęciu wersja z małymi placuszkami, jak ktoś woli to może zrobić jeden duży i zawinąć nałożony na niego gulasz.

Wkład czyli gulasz (w moim przypadku drobiowy)

- 0,5 kg piersi z indyka
- 2 cebule
- papryka słodka
- czosnek
- ziele angielski i liść laurowy
- sól i pieprz

    Mięso kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz razem z przyprawami. Po 2 - 3 minutach intensywnego smażenia odlewamy odrobiną wody i dodajemy cebulę z czosnkiem. Dusimy na małym ogniu około  30 minut. Zagęszczamy powstały sos odrobiną mąki.

W wersji klasycznej nakładamy gulasz na świeżo wysmażony placek i podajemy. W innych odmianach które spotkałem mamy następujące dodatki
- kwaśna śmietana
- ogórek i papryka konserwowa wkrojona do sosu
- pieczarki lub leśne grzyby

W każdej postaci smakuje doskonale.

Smacznego.

3 komentarze:

Małgorzata Warchoł

ponieważ sezon grzybowy w pełni to ja wybieram wersję z sosem grzybowym:)

przepis naleśniki

Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com