Kurczak faszerowany papryką

by | |


     Sezon paprykowy w pełni więc trzeba to wykorzystać ...


   kurczak faszerowany papryką.


Składniki:

- kurczak cały 
- papryka świeża
- czosnek 
- sól
- pieprz 
- ziele angielskie i liść laurowy
- sos sojowy ciemny
- olej


Kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy nadmiaru tłuszczu. Nacieramy solą i pieprzem. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i wpychamy do wnętrza wraz z czosnkiem. Do garnka (cały stalowy) wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.  Wkładamy kurczaka i smarujemy go mieszaniną oleju i sosu sojowego ciemnego w proporcji 1:1 Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C. Pieczemy około 40 minut, następnie uchylamy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 170*C na 30 minut . Po tym czasie średniej wielkości kurczak (około 1,6 – 1,7 kg) jest gotowy.  W trakcie pieczenia należy pamiętać o systematycznym smarowaniu mieszaniną by nabrał pięknego złocistego koloru.
     Aromat papryki przeniknie całe mięso nadając mu ciekawego smaku a skórka będzie chrupiąca i złocista.

Smacznego.

1 komentarze:

Mirosław Mazur

kurczak nafaszerowany papryką można szybko zrobić jak goście zwalą się niespodziewanie :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com