Papryka konserwowa

by | |


      Pogoda sprzyja przygotowywaniu zimowych zapasów ...


dziś proponuję paprykę konserwową.



Składniki:

- papryka - ilość i kolor dowolnie :)

zalewa:
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka octu ( 10% )
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki cukru

    Wodę z cukrem i solą zagotować następnie dodać ocet. Taka porcja zalewy wystarcza na 4 kg papryki.

wsad do słoika:
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki gorczycy
- 4 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 łyżeczka oleju
  
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i parzymy wrzucając na chwilkę do wrzątku. Następnie upychamy w wyparzonych słoikach wraz z przyprawami. Wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy. 
   Słoiki z papryką wekujemy gotując we wrzątku (garnek wyłożony szmatką) lub w piekarniku na sucho. 
Po sprawdzeniu szczelności poprzez odwrócenie słoika zakrętką w dół, odkładamy na zimę do spiżarni.

W wersji pikantnej do słoika doawałem po dwie papryczki chili.

Smacznego

1 komentarze:

izabella decomanka

Dość proste....pozostaje mieć tylko czas!
izabella-decomanka. : )

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com