Naleśniki zapiekane z mięsem i fasolą

by | |

     Na zimowy wieczór polecam ... naleśniki z mięsem i fasolą


zapiekane pod beszamelem.


Skłądniki:

Naleśniki zrobione według przepisu który znajdziecie TU

- mięso mielone ( w moim przypadku wołowe )
- puszka czerwonej fasoli
- żółty ser
- pieprz, sól 
- chili świeże lub w proszku

   Na upieczone naleśniki wykładamy podsmażone wcześniej mięso. Smażymy je krótko z małej ilości oleju z fasolą z puszki (dodajemy całość, płyn się zredukuje), przyprawiamy pieprzem i solą oraz papryczka chili.
Posypujemy startym żółtym serem i zawijamy w rulony. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy około 20- 30 minut w 180*C.



Przepis na sos:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

   Masło rozpuszczamy na patelni, gdy zaczyna skwierczeć zasypujemy je mąką. Intensywnie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) dodajemy porcjami mleko, do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą.  

Smacznego


2 komentarze:

Małgorzata Kuchnia

Wow, kocham i mięsko, i sos, i naleśniki moje klimaty :)

Justyna Żak

takie naleśniki bardzo lubię:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com