Naleśniki z białym serem i żurawiną

by | |

Naleśniki w wersji na słodko.
Szybkie i sycące danie a do tego można je z robić z 1000 różnych wersji farszu :)




Ciasto:
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta cukru (lub soli w zależności od farszu)
- woda (teoretycznie szklanka) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W mojej wersji 1/4 szklanki, wszystko zależy od mąki i jajek.

Farsz:
- biały ser chudy (kostka 250g)
- żółtko
- śmietana (jeżeli farsz jest zbyt suchy)
- cukier puder 3 łyżeczki  (tu wedle gustu)
- suszona żurawina


Naleśniki smażymy na śladowej ilości oleju i mocno rozgrzanej patelni do momentu zrumienienia.
Odtłuszczamy ręczniczkiem papierowym i na połowę nakładamy farsz. Składamy w kopertę (na cztery) i podgrzewamy na patelni. Można gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać sokiem owocowym.



Smacznego :)

4 komentarze:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko

skorzystam z tego przepisu, bo wygladaja te nalesniczki cudownie, a smakoszy tego typu dan u mnie nie brakuje, pozdrawiam :)

Witold Wildner

Gorąco polecam :) i to nie tylko z żurawiną ... do tego serka można wpakować co tylko zechcesz. Ja bardzo lubię z suszoną śliwką i brzoskwinią (taką z puszki :)

Smacznego

Ela Dziurkowska

Robię podobnie, ale zamiast śmietany daję mleko.

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com