Naleśniki z białym serem i żurawiną
by
Witold Wildner
|
|
Naleśniki w wersji na słodko.
Szybkie i sycące danie a do tego można je z robić z 1000 różnych wersji farszu :)
Ciasto:
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta cukru (lub soli w zależności od farszu)
- woda (teoretycznie szklanka) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W mojej wersji 1/4 szklanki, wszystko zależy od mąki i jajek.
Farsz:
- biały ser chudy (kostka 250g)
- żółtko
- śmietana (jeżeli farsz jest zbyt suchy)
- cukier puder 3 łyżeczki (tu wedle gustu)
- suszona żurawina
Naleśniki smażymy na śladowej ilości oleju i mocno rozgrzanej patelni do momentu zrumienienia.
Odtłuszczamy ręczniczkiem papierowym i na połowę nakładamy farsz. Składamy w kopertę (na cztery) i podgrzewamy na patelni. Można gotowe oprószyć cukrem pudrem lub polać sokiem owocowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
4 komentarze:
Pyszności:)
skorzystam z tego przepisu, bo wygladaja te nalesniczki cudownie, a smakoszy tego typu dan u mnie nie brakuje, pozdrawiam :)
Gorąco polecam :) i to nie tylko z żurawiną ... do tego serka można wpakować co tylko zechcesz. Ja bardzo lubię z suszoną śliwką i brzoskwinią (taką z puszki :)
Smacznego
Robię podobnie, ale zamiast śmietany daję mleko.
Prześlij komentarz