Klasyczne gołąbki zawijane w liście kiszonej kapusty :)
Składniki:
- farsz na który przepis znajdziecie TU
- młoda kapusta kiszona w całości
Kapustę możemy ukisić na dwa sposoby. Pierwszy to zanurzenie całej główki w zalewie do kiszenia, drugi polega na kiszeniu samych liści (tych dużych zewnętrznych) co znacząco przyspiesza proces.
Przygotowujemy zalewę.
- 2 litry wody
- 2 duże łyżki soli
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku
W przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól i dodajemy resztę przypraw. W takiej zalewie umieszczamy kapustę lub liście. Cała główka wymaga sporego naczynia najlepiej glinianego z samymi liśćmi jest łatwiej. Kapusta powinna być całkowicie przykryta przez zalewę i mocno dociśnięta. Odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy. Po 5 - 7 dniach liście powinny być gotowe.
W opłukane liście zawijamy farsz i wkładamy do wywaru warzywnego z przecierem pomidorowy. Całość zagotowujemy i odstawiamy.
Smacznego.
4 komentarze:
Zacna idea
polecam też w kiszonych liściach winogron :)
Takich gołąbków jeszcze nie jadłam, piękne wyglądają
takich jeszcze nie jadłam gołąbków:) bardzo ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz