Ciasto śliwkowe z kruszonką

by | |

Jako że śliwek teraz pod dostatkiem należy to wykorzystać ... :)




Składniki:

- 4 jajka
- kostka masła ( 200g )
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki

posypka:

- masło około 40 g  
- 3 łyżki cukru
- 3 - 4 łyżki mąki 

     Zaczynamy od ciasta. Jajka miksujemy z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodajemy roztopione masło (przestudzone) zostawiając troszkę na posypkę. Ciągle miksując dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i mąkę. Gęste ciasto wlewamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia  formy i układamy na nim wypestkowane śliwki.  
    Posypkę zwaną też kruszonką robimy z pozostałe części roztopionego masła które mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę ciągle mieszając aż powstaną małe grudki. najlepiej robić to widelcem. Powstałe grudki wysypujemy na całej powierzchni ciasta które następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Pieczemy 40 - 45 minut.

Smacznego.   



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com