Drożdżowe pierożki nafaszerowane czereśniami z nutką chili ...
pieczone i smażone na głębokim tłuszczu.
Składniki:
- drylowane czereśnie
- papryczki chili (mogą być takie z zalewy)
- przepis na ciasto znajdziecie TU
Z wyrobionego ciasta wycinamy krążki jak na klasyczne pierogi. Nakładamy wydrylowane i pocięte czereśnie i posiekaną papryczkę chili. Na jednego pieroga 2 czereśnie i chili na czubku łyżeczki.
Pieczemy w 180*C przez 10-15 minut do zrumienienia
Smażymy na głębokim tłuszczu około minutki
Mnie bardziej pasuje wersja pieczona w piekarniku ... ale wybór pozostawiam wam.
Smacznego.
4 komentarze:
bardzo ciekawe połączenie! Zastanawiam się tylko jaki dip lub coś innego do maczania pierożków by tutaj pasował? (czy same nie będą za suche?)
Wersja smażona w głębokim tłuszczu jest w sam raz.
Pieczone w piekarniku zdecydowanie za suche i tutaj dip by się przydał. Dziś znikły tak szybko że nie było na to czasu. Ale to kwestia do zapamiętania i przećwiczenia :)
Wow, genialny pomysł ;) Też byłabym zdecydowanie za opcją smażoną. Ale na pewno obie pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz