Szybkie ciasto agrestowe ... doskonale orzeźwia w upalne dni :)
Składniki:
- agrest 0,5 kg
ciasto drożdżowe
- mąka 0,5 kg
- margaryna 0,25 kg (1 kostka)
- 3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki letniego mleka
- drożdże 50 g (połowa kostki)
- jajko
Drożdże rozdrabniamy palcami w mące. Dodajemy cukier, mleko, jajko i margarynę. Zagniatamy ciasto. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa placki z 0,5 kg wkładem agrestu. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy okręgi tak by pasowały do torownicy (można użyć innej formy). Wykładamy dno formy, nakładamy umyty i pozbawiony ogonków agrest i zamykamy drugim kawałkiem. Pieczemy 35 - 40 minut w 180*C do wyraźnego zarumienienia.
Kruche ciasto drożdżowe z kwaśnym agrestem idealne na upalne dni :)
Smacznego.
5 komentarze:
fajny cierpki pomysł:) bardzo lubię Twoje przepisy na ciasto drożdżowe, często je stosuje:)
mniami:)
Właśnie właśnie Witek...a gdzie porcja dla mnie? :P
dla każdego coś się znajdzie :) zapraszam :)
Strasznie dawno nie jadłam niczego z agrestem, ale mnie teraz będzie prześladować :)
Prześlij komentarz