Faszerowany kalafior dla urozmaicenia letniej kuchni :)
Składniki :
- kalafior
- mięso mielone
- czerstwa bułka
- jajko
- papryka chili
- sól i pieprz
Kalafior obieramy liści i dokładnie myjemy. Mięso mielone mieszamy z namoczoną, odciśniętą bułką tartą (ma zastosowanie jako wypełniacz można ją pominąć) i jajkiem. Przyprawiamy mocno gdyż kalafior sam w sobie jest mdły. Pocięte drobno papryczki chili dodadzą wyrazistości daniu. Farsz wpychamy pomiędzy różyczki kalafiora aż zacznie się pokazywać w górnej części.
Tak przygotowanego kalafiora możemy przygotować na dwa sposoby:
1. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 30 - 40 minut w zależności od wielkości główki. Temperatura 180*C
2. Wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w łaźni wodnej na godzinkę.
Gotowy kalafior kroimy w plastry i podajemy. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno :)
Smacznego.
3 komentarze:
Wszystko fajnie...ale przeraża mnie to pakowanie mielonego.:D Pomysł przedni ja kiedyś jadłam...ale zalany jajkami z mąką..nie wiem ile tych jaj było..ale dużo, bo wyły wszędzie.
Wbrew pozorom jest to łatwe zadanie i zajmuje ledwie parę chwil. Chyba że robisz kalafiorową imprezę na 100 osób :)
Geniusz, łaaaaał! Koniecznie muszę zrobić :-)
Prześlij komentarz