Faszerowany kalafior

by | |

    Faszerowany kalafior dla urozmaicenia letniej kuchni :)



Składniki :

- kalafior
- mięso mielone 
- czerstwa bułka
- jajko 
- papryka chili 
- sól i pieprz

     Kalafior obieramy liści i dokładnie myjemy. Mięso mielone mieszamy z namoczoną, odciśniętą bułką tartą (ma zastosowanie jako wypełniacz można ją pominąć) i jajkiem. Przyprawiamy mocno gdyż kalafior sam w sobie jest mdły. Pocięte drobno papryczki chili dodadzą wyrazistości daniu. Farsz wpychamy pomiędzy różyczki kalafiora aż zacznie się pokazywać w górnej części.  

    Tak przygotowanego kalafiora możemy przygotować na dwa sposoby:

1. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 30 - 40 minut w zależności od wielkości główki. Temperatura 180*C

2. Wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w łaźni wodnej na godzinkę.

Gotowy kalafior kroimy w plastry i podajemy. Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno :)

Smacznego. 



  


3 komentarze:

Ela Dziurkowska

Wszystko fajnie...ale przeraża mnie to pakowanie mielonego.:D Pomysł przedni ja kiedyś jadłam...ale zalany jajkami z mąką..nie wiem ile tych jaj było..ale dużo, bo wyły wszędzie.

Witold Wildner

Wbrew pozorom jest to łatwe zadanie i zajmuje ledwie parę chwil. Chyba że robisz kalafiorową imprezę na 100 osób :)

Anonimowy

Geniusz, łaaaaał! Koniecznie muszę zrobić :-)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com