Tarta nektarynkowo malinowa
by
Witold Wildner
|
|
Tarta nektarynkowo - malinowa
... cudowny aromat owoców na piątkowy wieczór.
Składniki:
- 0,5 kostki zimnego masła
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- sok z cytryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- nektarynki
- maliny
- cukier
- jajko
Mąkę mieszamy z pokrojonym zmrożonym masłem i cukrem tak by powstały małe grudki. Należy wykonać to w miarę szybko, ja robię to nożem. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i śmietanę, zagniatamy najlepiej widelcem. Formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum półtorej godziny.
W międzyczasie przygotowujemy owoce. Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki. Zasypujemy dwoma łyżkami cukru i dokładnie mieszamy. Maliny pozostawiamy w całości i także zasypujemy dwoma łyżkami cukru.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na kształt formy z 3 centymetrowym zapasem. Brzegi zawijamy by sok z owoców nie wydostał się na zewnątrz. Nakładamy farsz smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy 40 - 50 minut.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
1 komentarze:
Ciasta z owocami to moja miłość...a to jeszcze w dwóch smakach... miodzio!
Prześlij komentarz