Kruche ciasto drożdżowe

by | |
Szybko, tanio i smacznie ... podstawa to ciasto drożdzowe.
Jako wkład możemy zastosować dowolne owoce.

wersja śliwkowa

po upieczeniu 




Składniki:
- mąka 0,5 kg
- margaryna 0,25 kg (1 kostka)
- 3 łyżki cukru 
- 3-4 łyżki letniego mleka
- drożdże  50 g (połowa kostki)
- jajko

Drożdże rozdrabniamy palcami w mące. Dodajemy cukier, mleko, jajko i margarynę. Zagniatamy ciasto.
Następnie dzielimy je na dwie części. Teraz w zależności od tego jak bardzo ma być wyrośnięte ciasto odstawiamy je w ciepłe miejsce. Na zdjęciu jest wersja robiona zaraz po zagnieceniu.
Rozwałkowujemy jedna część na dno blachy zostawiając ranty by owoce nam nie uciekły. Jak na pierwszym zdjęciu. Następnie przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią i łączymy na brzegach.
Pieczemy w 200*C przez 40 minut. Na początku grzanie tylko z dołu przez 30 min a na koniec góra i dół by przyrumienić górę.

Smacznego :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com