Gołąbki z kiszonej kapusty

by | |


   Klasyczne gołąbki zawijane w liście kiszonej kapusty :)




Składniki:

- farsz na który przepis znajdziecie TU
- młoda kapusta kiszona w całości


Kapustę możemy ukisić na dwa sposoby. Pierwszy to zanurzenie całej główki w zalewie do kiszenia, drugi polega na kiszeniu samych liści (tych dużych zewnętrznych) co znacząco przyspiesza proces.
Przygotowujemy zalewę.

- 2 litry wody 
- 2 duże łyżki soli 
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kminku    

W  przegotowanej letniej wodzie rozpuszczamy sól i dodajemy resztę przypraw. W takiej zalewie umieszczamy kapustę lub liście. Cała główka wymaga sporego naczynia  najlepiej glinianego z samymi liśćmi jest łatwiej. Kapusta powinna być całkowicie przykryta przez zalewę i mocno dociśnięta. Odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy. Po 5 - 7 dniach liście powinny być gotowe. 

W opłukane liście zawijamy farsz i wkładamy do wywaru warzywnego z przecierem pomidorowy. Całość zagotowujemy i odstawiamy. 

Smacznego.

4 komentarze:

Witold Wildner

polecam też w kiszonych liściach winogron :)

Klaudia

Takich gołąbków jeszcze nie jadłam, piękne wyglądają

Justyna Bąk

takich jeszcze nie jadłam gołąbków:) bardzo ciekawy pomysł:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com