placek drożdżowy z agrestem

by | |


Szybkie ciasto agrestowe ... doskonale orzeźwia w upalne dni :)





Składniki:

- agrest 0,5 kg

ciasto drożdżowe

- mąka 0,5 kg
- margaryna 0,25 kg (1 kostka)
- 3 łyżki cukru 
- 3-4 łyżki letniego mleka
- drożdże  50 g (połowa kostki)
- jajko


Drożdże rozdrabniamy palcami w mące. Dodajemy cukier, mleko, jajko i margarynę. Zagniatamy ciasto. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa placki z 0,5 kg wkładem agrestu. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy okręgi tak by pasowały do torownicy (można użyć innej formy). Wykładamy dno formy, nakładamy umyty i pozbawiony ogonków agrest i zamykamy drugim kawałkiem. Pieczemy 35 - 40 minut w 180*C do wyraźnego zarumienienia.

Kruche ciasto drożdżowe z kwaśnym agrestem idealne na upalne dni :) 


Smacznego.




Kwaśnie, no właśnie

5 komentarze:

Justyna Bąk

fajny cierpki pomysł:) bardzo lubię Twoje przepisy na ciasto drożdżowe, często je stosuje:)

Elżbieta Dz.

Właśnie właśnie Witek...a gdzie porcja dla mnie? :P

Witold Wildner

dla każdego coś się znajdzie :) zapraszam :)

Olka

Strasznie dawno nie jadłam niczego z agrestem, ale mnie teraz będzie prześladować :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com