Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

by | |


      Pyszne ciasto budyniowe ... łatwe do przygotowania i z gwarancją sukcesu :)





Zainspirowane przepisem Siostry Anieli z własnymi modyfikacjami :)

Składnik:

- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki masła (100g)
- 150 g maragaryny (większa połowa :P kostki )
- 1 szklanka cukru pudru 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka

- 1,5 litra mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe (słodzone)

- puszka brzoskwiń

    Zagniatamy ciasto z wymienionych składników, gdy będzie jednorodne dzielimy na dwie części.
Pierwszą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wkładamy do formy (razem z papierem :P).
Układamy odsączone i pokrojone na ćwiartki  brzoskwinie. 
    W tak zwanym międzyczasie gotujemy litr mleka do którego wlewamy rozbełtane w pozostałym mleku budynie. Zagotowujemy przez chwilę i gorący budyń wylewamy na nasze ciasto z brzoskwiniami. 
   Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy tak by przykryła całość. Tu sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga odrobiny wprawy. Układanie ciasta na gorącym budyniu wymaga odrobiny zabawy :) Nakłówamy powierzchnie ciasta by gorące powietrze miało gdzie uciekać.

    Całość pieczemy w 175*C przez 50 minutek do zrumienienia.  

Po upieczeniu należy poczekać aż ciasto wystygnie inaczej budyń rozleje się. Niestety trwa do dosyć długo, ale warto poczekać :)


Smacznego.

5 komentarze:

gin

O mniam, z budyniem musiało być pyszne :)

Kempek

Mmm... pychota :)
Bardzo lubię wypieki z budyniem - moim zdaniem smakuje wtedy lepiej niż sam :)

Jula G.

nie ma to jak budyniowe <3

Anonimowy

Natknałem się na Waszą stronę przypadkiem podczas
szukania pewnych inforamcji w necie. pozdrawiam

Here is my web blog: katalog stron

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com