Pyszne ciasto budyniowe ... łatwe do przygotowania i z gwarancją sukcesu :)
Zainspirowane przepisem Siostry Anieli z własnymi modyfikacjami :)
Składnik:
- 0,5 kg mąki
- 0,5 kostki masła (100g)
- 150 g maragaryny (większa połowa :P kostki )
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1,5 litra mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe (słodzone)
- puszka brzoskwiń
Zagniatamy ciasto z wymienionych składników, gdy będzie jednorodne dzielimy na dwie części.
Pierwszą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wkładamy do formy (razem z papierem :P).
Układamy odsączone i pokrojone na ćwiartki brzoskwinie.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy litr mleka do którego wlewamy rozbełtane w pozostałym mleku budynie. Zagotowujemy przez chwilę i gorący budyń wylewamy na nasze ciasto z brzoskwiniami.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy tak by przykryła całość. Tu sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga odrobiny wprawy. Układanie ciasta na gorącym budyniu wymaga odrobiny zabawy :) Nakłówamy powierzchnie ciasta by gorące powietrze miało gdzie uciekać.
Całość pieczemy w 175*C przez 50 minutek do zrumienienia.
Po upieczeniu należy poczekać aż ciasto wystygnie inaczej budyń rozleje się. Niestety trwa do dosyć długo, ale warto poczekać :)
Smacznego.
4 komentarze:
O mniam, z budyniem musiało być pyszne :)
Mmm... pychota :)
Bardzo lubię wypieki z budyniem - moim zdaniem smakuje wtedy lepiej niż sam :)
nie ma to jak budyniowe <3
Natknałem się na Waszą stronę przypadkiem podczas
szukania pewnych inforamcji w necie. pozdrawiam
Here is my web blog: katalog stron
Prześlij komentarz