Serniczki

by | |

     Na jesienną pogodę ... aromatyczne serniczki



podawane na ciepło :)              






Składniki:

Ciasto:

- 250 g mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła (większa połowa kostki :P )

   Ciasto wyrabiamy na jednorodną masę. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Ceramiczne naczynka wykładamy ciastem aż po brzegi. Teraz nakładamy farsz.

- kostka białego sera (krajanki) około 200 g
- 1 żółtko
- 1 łyżka kopiasta budyniu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- dodatki np. rodzynki
- skórka z cytryny

    Ser przeciskamy przez praskę mieszamy z budyniem, cukrem, żółtkiem i otartą skórką z cytryny. Białko z jajka ubijamy na sztywno i dodajemy do całości. Masą napełniamy wyłożone ciastem naczynka i pieczemy w 170*C prze 20-30 minut do uzyskania złotej skórki.




Podajemy na ciepło :)

Smacznego.

2 komentarze:

navynut

uwielbiam serniczki, taka wersja bardzo mi sie podoba :)

Unknown

pysznie wyglądają:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com