Zapiekany camembert z jabłkami

by | |


             Zainspirowany górnolotnymi programami kulinarnymi ... powstała wersja uproszczona



taka 20 minutowa :)



Składniki:

-  ser pleśniowy camembert

- jabłko 
- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka masła

- zioła prowansalskie

   Ser wkładamy w całości do piekarnika na 180*C Najlepiej na ruszcie szybko się nagrzeje z każdej strony.
 W tak zwanym międzyczasie wsypujemy cukier do rondla, dodajemy łyżeczkę masła i karmelizujemy.
Po chwili dodajemy pokrojone jabłko i obtaczamy w karmelu, zdejmując z ognia.
  Po 15 -20 minutach wyjmujemy ostrożnie ser z piekarnika (powinien być mięciutki) odcinamy górną część skórki. Gorące wnętrze posypujemy ziołami prowansalskimi i nakładamy obkarmelizowane jabłka :)


Smacznego  

6 komentarze:

Magda

mmmm, zapiekany camembert, pyszności! z jabłkami musi smakować obłędnie ;-)

Justyna Żak

wygląda bardzo smacznie:)

Projekty ogrodów

a ja robię inaczej (jak widać każdy po swojemu) wrzucam ser pleśniowy camembert na głęboki tłuszcz a potem dekoruję świeżym ogórkiem i sosem tatarski :)

Witold Wildner

Można i tak ... w moim wydaniu chciałem uniknąć tłuszczu i smażenia :)

smacznie pozdrawiam :)

Projekty ogrodów

Rozumiem Witold, rozumiem ale nie wiem czy wiesz taki serek potrafi postawić na nogi po ciężkim dniu :) każdego

Witold Wildner

No w to nie wątpię :)

nie ukrywam że jestem miłośnikiem :)

smacznie pozdrawiam

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com