Zainspirowany górnolotnymi programami kulinarnymi ... powstała wersja uproszczona
taka 20 minutowa :)
Składniki:
- ser pleśniowy camembert
- jabłko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- zioła prowansalskie
Ser wkładamy w całości do piekarnika na 180*C Najlepiej na ruszcie szybko się nagrzeje z każdej strony.
W tak zwanym międzyczasie wsypujemy cukier do rondla, dodajemy łyżeczkę masła i karmelizujemy.
Po chwili dodajemy pokrojone jabłko i obtaczamy w karmelu, zdejmując z ognia.
Po 15 -20 minutach wyjmujemy ostrożnie ser z piekarnika (powinien być mięciutki) odcinamy górną część skórki. Gorące wnętrze posypujemy ziołami prowansalskimi i nakładamy obkarmelizowane jabłka :)
Smacznego
6 komentarze:
mmmm, zapiekany camembert, pyszności! z jabłkami musi smakować obłędnie ;-)
wygląda bardzo smacznie:)
a ja robię inaczej (jak widać każdy po swojemu) wrzucam ser pleśniowy camembert na głęboki tłuszcz a potem dekoruję świeżym ogórkiem i sosem tatarski :)
Można i tak ... w moim wydaniu chciałem uniknąć tłuszczu i smażenia :)
smacznie pozdrawiam :)
Rozumiem Witold, rozumiem ale nie wiem czy wiesz taki serek potrafi postawić na nogi po ciężkim dniu :) każdego
No w to nie wątpię :)
nie ukrywam że jestem miłośnikiem :)
smacznie pozdrawiam
Prześlij komentarz