Na jesienną pogodę ... aromatyczne serniczki
podawane na ciepło :)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła (większa połowa kostki :P )
Ciasto wyrabiamy na jednorodną masę. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Ceramiczne naczynka wykładamy ciastem aż po brzegi. Teraz nakładamy farsz.
- kostka białego sera (krajanki) około 200 g
- 1 żółtko
- 1 łyżka kopiasta budyniu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- dodatki np. rodzynki
- skórka z cytryny
Ser przeciskamy przez praskę mieszamy z budyniem, cukrem, żółtkiem i otartą skórką z cytryny. Białko z jajka ubijamy na sztywno i dodajemy do całości. Masą napełniamy wyłożone ciastem naczynka i pieczemy w 170*C prze 20-30 minut do uzyskania złotej skórki.
Podajemy na ciepło :)
Smacznego.
2 komentarze:
uwielbiam serniczki, taka wersja bardzo mi sie podoba :)
pysznie wyglądają:)
Prześlij komentarz