Torcik z frużeliną

by | |

   Przedświąteczny torcik z frużeliną ...






Warstwa pierwsza. Tutaj mamy pełny wybór, możemy zastosować:

- biszkopt - przepis znajdziecie TU
- ciasto z powidłami (najlepiej w takim smaku jak frużelina) - przepis znajdziecie TU
- ciasto kruche - przepis znajdziecie TU
- ciasto klasyczne - przepis znajdziecie TU

Składniki warstwy drugiej:

- serek mascarpone ( 500 g )
- śmietana 30% ( 250 ml )
- śmietan fix
- cukier puder

      Serek mieszamy z cukrem pudrem na jednorodną masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix by ustabilizować całość. Delikatnie mieszamy z serkiem. Nanosimy na warstwę pierwszą i polewamy frużeliną. W moim przypadku jest to jedna puszka frużeliny wiśniowej.


Smacznego.

7 komentarze:

gin

Łatwy w przygotowaniu, a niezwykle efektowny. Podoba mi się :)

Karmel

bardzo apetyczny! pozdrawiam:)

Alicja

Wygląda bardzo apetycznie. Do tego delikatny mascarpone. Uwielbiam takie smaki. U mnie ostatnio miało być podobnie, ale ostatecznie upiekłam ;)

Beata Kuśmirek

Wspaniały tort, wspaniały blog :) Zostaję na dłużej :) Pozdrawiam :)

Anonimowy

Ile cukru pudru i jaka srednica tortownicy?

Witold Wildner

Witam

Cukru wedle uznania, nie każdy lubi bardzo słodkie ciasta.

Tortownica 30 cm

smacznie pozdrawiam :)

Anonimowy

Dziękuję za odpowiedź.

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com