Torcik z frużeliną
by
Witold Wildner
|
|
Przedświąteczny torcik z frużeliną ...
Warstwa pierwsza. Tutaj mamy pełny wybór, możemy zastosować:
- biszkopt - przepis znajdziecie TU
- ciasto z powidłami (najlepiej w takim smaku jak frużelina) - przepis znajdziecie TU
- ciasto kruche - przepis znajdziecie TU
- ciasto klasyczne - przepis znajdziecie TU
Składniki warstwy drugiej:
- serek mascarpone ( 500 g )
- śmietana 30% ( 250 ml )
- śmietan fix
- cukier puder
Serek mieszamy z cukrem pudrem na jednorodną masę. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix by ustabilizować całość. Delikatnie mieszamy z serkiem. Nanosimy na warstwę pierwszą i polewamy frużeliną. W moim przypadku jest to jedna puszka frużeliny wiśniowej.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
7 komentarze:
Łatwy w przygotowaniu, a niezwykle efektowny. Podoba mi się :)
bardzo apetyczny! pozdrawiam:)
Wygląda bardzo apetycznie. Do tego delikatny mascarpone. Uwielbiam takie smaki. U mnie ostatnio miało być podobnie, ale ostatecznie upiekłam ;)
Wspaniały tort, wspaniały blog :) Zostaję na dłużej :) Pozdrawiam :)
Ile cukru pudru i jaka srednica tortownicy?
Witam
Cukru wedle uznania, nie każdy lubi bardzo słodkie ciasta.
Tortownica 30 cm
smacznie pozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź.
Prześlij komentarz