Medaliony z ziemniaków

by | |


Medaliony z ziemniaków ... z kiełbasą i chili



Składniki:

- ziemniaki (mogą  być wczorajsze )
- kiełbasa lub boczek wędzony (wedle uznania )
- papryka chili
- pieprz i sól
- wafel w dużych plastrach
- jajko i bułka tarta do panierki



Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Świeże przepuszczamy prze praskę a wczorajsze przez maszynkę do mielenia. Pure mieszamy z lekko podsmażoną kiełbasą lub boczkiem pokrojonym w kosteczkę i papryczką chili. Nakładamy na plaster wafla i czekamy 5 minut aż zmięknie. Gdy ziemniaki są świeżo gotowane i ciepłe trwa to parę chwil. Zawijamy i kroimy w plastry które następnie panierujemy i smażymy.

W przepisie możemy zastosować różne dodatki jakie zalegają nam w lodówce. Smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno, z wszelkiego rodzaju sosami.
  
Smacznego.



3 komentarze:

Kasia

Bardzo mi się to podoba! :) Wypróbuje. :)

madlene17

Świetny pomysł jako przystawka lub dodatek do obiadu:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com