Tort śmietankowo czekoladowy z nutką truflową ... doskonała propozycja na urodzinowe przyjęcie.
Składniki:
Biszkopt: przepis znajdziecie tutaj.
Masa czekoladowa:
- czekolada stołowa (gorzka)
- czekolada gorzka z nadzieniem truflowym ( 2 tabliczki )
- śmietana 30% (0,3 litra)
Masa śmietanowa:
- śmietana 30% (0,7 litra)
- śmietan fix 2 opakowania
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem i tniemy na cienkie plastry. Rozdrobnioną czekloadę rozpuszczamy na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Wystudzoną masą smarujemy plastry biszkopta, wewnętrzne obustronnie a skrajne tylko od wewnątrz. Ubijamy śmietanę na sztywno razem z śmietan fix'em (da on gwarancję że tort nie rozjedzie się :P ) i przekładamy plastry biszkoptowe. Następnie całość okładamy resztą masy czekoladowej i dekorujemy wedle upodobania.
Tort ma delikatny smak i nie jest przeraźliwie słodki :)
Smacznego.
5 komentarze:
obłędny ;D
a czy ciasto się czymś nasącza?
Można ciasto biszkoptowe nasączyć, aromatem lub alkoholem. Opisana wersja jest celowo pozbawiona tych dodatków :)
Ale odrobina cherry na pewno nie zaszkodzi całości :)
Smacznie pozdrawiam :)
Dzięki wielkie:)
Wspaniały przepis :)zabieram :) pozdrawiam.
Prześlij komentarz