Tort śmietankowo czekoladowy

by | |


 Tort śmietankowo czekoladowy z nutką truflową ... doskonała propozycja na urodzinowe przyjęcie.



Składniki:

Biszkopt: przepis znajdziecie tutaj.

Masa czekoladowa:

- czekolada stołowa (gorzka)
- czekolada gorzka z nadzieniem truflowym ( 2 tabliczki )
- śmietana 30% (0,3 litra)

Masa śmietanowa:

- śmietana 30% (0,7 litra)
- śmietan fix 2 opakowania

Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem i tniemy na cienkie plastry. Rozdrobnioną czekloadę rozpuszczamy na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Wystudzoną masą smarujemy plastry biszkopta, wewnętrzne obustronnie a skrajne tylko od wewnątrz. Ubijamy śmietanę na sztywno razem z śmietan fix'em (da on gwarancję że tort nie rozjedzie się :P ) i przekładamy plastry biszkoptowe. Następnie całość okładamy resztą masy czekoladowej i dekorujemy wedle upodobania.

Tort ma delikatny smak i nie jest przeraźliwie słodki :) 

Smacznego.


5 komentarze:

Anonimowy

a czy ciasto się czymś nasącza?

Witold Wildner

Można ciasto biszkoptowe nasączyć, aromatem lub alkoholem. Opisana wersja jest celowo pozbawiona tych dodatków :)

Ale odrobina cherry na pewno nie zaszkodzi całości :)

Smacznie pozdrawiam :)

Anonimowy

Dzięki wielkie:)

KaterinaJ

Wspaniały przepis :)zabieram :) pozdrawiam.

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com